Płock w zasięgu ręki

For English version, see here (link)

Fundacja Nobiscum z przyjemnością ogłasza swój nowy projekt, który realizujemy dla płocczan w 2021 roku dzięki dofinansowaniu w ramach 10. edycji konkursu dla organizacji pozarządowych Fundacji Fundusz Grantowy dla Płocka.

Płock w zasięgu ręki to cykl 10 filmów dostępnych online za pośrednictwem strony internetowej fundacji oraz naszych kanałów w mediach społecznościowych, dzięki którym opowiemy o historii płockich zabytków – tych istniejących obecnie w przestrzeni miasta, ale i tych, które bezpowrotnie z niej zniknęły. Zajrzymy do miejsc niedostępnych zwykle zwiedzającym, opowiemy o ciekawostkach, odkryjemy nieznane fakty, porozmawiamy z opiekunami tych zabytków i pasjonatami historii. Przy okazji zwiedzania lokalizacji, opowiemy też o ludziach – przedsiębiorcach, naukowcach, artystach, społecznikach, przedstawicielach różnych narodowości i wyznań, którzy przez lata współtworzyli Płock, a z dorobku niektórych z nich korzysta do dziś cały świat.

Wszystkie filmy będą dostępne w języku polskim, z polskimi i angielskimi napisami.

W pierwszym odcinku cyklu Gabriela Nowak-Dąbrowska omawia historię płockich synagog, z których w przestrzeni miasta ocalała jedna, ale z filmu dowiecie się również o innych ciekawych faktach: czy wiecie, że w 1872 roku w Płocku działało aż 45 prywatnych domów modlitwy? Zapraszamy do obejrzenia filmu na Facebooku, Youtube bądź Vimeo!

Obejrzyj na Vimeo (link)

W drugim odcinku cyklu, o historii jednego z najstarszych płockich kościołów opowiedzą Gabriela Nowak-Dąbrowska, historyk i wiceprezes Fundacji Nobiscum, oraz o. Marcin Kowalewski, proboszcz Parafii Św. Maksymiliana M. Kolbego!

Film dostępny jest w języku polskim, z polskimi i angielskimi napisami na naszych kanałach:

Obejrzyj na Facebooku (link),

Obejrzyj na Youtube (link)

Obejrzyj na Vimeo (link).

Trzeci odcinek cyklu “Płock w zasięgu ręki” poświęciliśmy historii płockich cmentarzy żydowskich i mykwy – a więc najważniejszych, obok synagog, miejsc związanych z lokalną społecznością żydowską.

Film dostępny jest w języku polskim, z polskimi i angielskimi podpisami na naszych kanałach:

Obejrzyj na Vimeo (link)

W czwartym odcinku cyklu Gabriela Nowak-Dąbrowska opowie o historii Dom Darmstadt – kamienicy przy Starym Rynku 8, w której w XIX wieku funkcjonował Hotel Berliński, mieszkali m.in. autor “Dziadka do orzechów” Ernst Theodor Amadeus Hoffmann czy pochodzący z Włocławka lekarz Dawid Wassercug, a od 1885 roku swój kantor bankierski prowadził Ludwik Flatau.

Obejrzyj na Vimeo (link)

W piątym odcinku pozostajemy na Starym Rynku, tym razem spoglądając głównie na historię jego północnej pierzei. To tu mieszkali m.in. historyk i pisarz Wincenty Hipolit Gawarecki, muzyk i kompozytor Gustaw Lewita czy znany w żydowskim świecie pisarz i przedwojenny aktywista Nachum Sokołow. Z opowieści Gabrieli Nowak-Dąbrowskiej poznacie też choćby historię charakterystycznej kamienicy z numerem 17 czy popularnego budynku u zbiegu Starego Rynku i ulic Grodzkiej i Jerozolimskiej.