Płock w zasięgu ręki

For English version, see here (link)

Fundacja Nobiscum z przyjemnością ogłasza swój nowy projekt, który realizujemy dla płocczan w 2021 roku dzięki dofinansowaniu w ramach 10. edycji konkursu dla organizacji pozarządowych Fundacji Fundusz Grantowy dla Płocka.

Płock w zasięgu ręki to cykl 10 filmów dostępnych online za pośrednictwem strony internetowej fundacji oraz naszych kanałów w mediach społecznościowych, dzięki którym opowiemy o historii płockich zabytków – tych istniejących obecnie w przestrzeni miasta, ale i tych, które bezpowrotnie z niej zniknęły. Zajrzymy do miejsc niedostępnych zwykle zwiedzającym, opowiemy o ciekawostkach, odkryjemy nieznane fakty, porozmawiamy z opiekunami tych zabytków i pasjonatami historii. Przy okazji zwiedzania lokalizacji, opowiemy też o ludziach – przedsiębiorcach, naukowcach, artystach, społecznikach, przedstawicielach różnych narodowości i wyznań, którzy przez lata współtworzyli Płock, a z dorobku niektórych z nich korzysta do dziś cały świat.

Wszystkie filmy będą dostępne w języku polskim, z polskimi i angielskimi napisami.

W pierwszym odcinku cyklu Gabriela Nowak-Dąbrowska omawia historię płockich synagog, z których w przestrzeni miasta ocalała jedna, ale z filmu dowiecie się również o innych ciekawych faktach: czy wiecie, że w 1872 roku w Płocku działało aż 45 prywatnych domów modlitwy? Zapraszamy do obejrzenia filmu na Facebooku, Youtube bądź Vimeo!

Obejrzyj na Facebooku (link)

Obejrzyj na Youtube (link)

Obejrzyj na Vimeo (link)