Fundacja Nobiscum i Sound Machines – warsztaty podczas Audioriver 2019

Wspólny projekt Fundacji Nobiscum oraz Sound Machines na tegoroczną Sobótkę – czyli rynek festiwalu Audioriver zakłada całodniowe, regularne prezentacje instrumentów SOMA Laboratory, ale także dobrze znanych już wszystkim zajmującym się produkcją muzyki elektronicznej maszyn szwedzkiej firmy Elektron. Stoisko i warsztaty poprowadzą Grzegorz Lacek (zarządzający europejskim przedstawicielstwem SOMA Laboratory w ramach Sound Machines, muzyk, wieloletni użytkownik sprzętu autorstwa Vlada Kreimera) i Piotr Dąbrowski (prezes Fundacji Nobiscum, kurator cyklu Sygnał/Szum, muzyk i producent, wieloletni użytkownik sprzętu marki Elektron jak również SOMA Laboratory).

Na płockim Starym Rynku będzie można nas spotkać:

w piątek 26 lipca: 16.00 – 20.30

w sobotę 27 lipca: 12.00 – 20.00

W niedzielę 28 lipca zapraszamy od godziny 14.00 do Kawiarni Charlie (ul.Tumska 5A, wejście w podwórko obok Kina Przedwiośnie) na dodatkowe, bezpłatne prezentacje i warsztaty!

Sound Machines to europejski oddział SOMA Laboratory założonego przez Vlada Kreimera, twórcy takich instrumentów jak Lyra-8, The Pipe, Ether czy Pulsar-23, które dzięki unikatowej koncepcji trafiły do grona muzyków zajmujących się eksperymentalną muzyką, ale nie tylko. Instrumentów SOMA Laboratory używają m.in. The Prodigy, Dot Major (London Grammar), Alessandro Cortini (Nine Inch Nails), Władysław Komendarek, An On Bast czy Sonar Soul. W maju tego roku furorę na targach muzycznych Superbooth 2019 w Berlinie zrobiła maszyna perkusyjna Pulsar-23, będąca kolejnym, po syntezatorze Lyra-8, rozwinięciem idei “organizmicznego” instrumentu autorstwa Vlada. Warto dodać, że Sound Machines nie tylko prowadzi światową dystrybucję, ale także produkuje wszystkie instrumenty SOMY w Polsce.

Fundacja Nobiscum to płocka organizacja pozarządowa, która w swoim szerokim spektrum działań od początku istnienia promuje awangardową i eksperymentalną twórczość z pogranicza muzyki elektronicznej i elektroakustycznej w ramach organizowanego cyklu koncertowego Sygnał/Szum. W roku 2019 do działalności koncertowej dołączyła również wydawnicza (album Ubiel wydany w kwietniu dzięki dofinansowaniu Miasta Płocka), a cykl Sygnał/Szum rozszerzył formułę także o działania warsztatowo-edukacyjne z obszaru m.in. field recordingu i szeroko pojętej muzyki nowej.

Więcej informacji o Sobótce na Audioriver: