Dziedzictwo. Wydarzenia z okazji 500. urodzin Grodziska Mazowieckiego

W związku z 500. urodzinami Grodziska Mazowieckiego nasze zaprzyjaźnione wydawnictwo Taurus Edukacja i Kultura postanowiło przeprowadzić dwudniowe wydarzenie poświęcone historii Grodziska i okolic.

Myśląc o dziedzictwie regionu, należy przede wszystkim brać pod uwagę osoby i architekturę. Bez tych dwóch elementów nie będzie miast, nie będzie społeczności lokalnych. Osoby łączyły się wokół budynków, wokół miejsc. To piękne kamienice przyciągały, i nadal to robią, spojrzenia. A jeśli kamienice, to i detal architektoniczny. Jeśli mieszkańcy, to przede wszystkim mieszkanki, bo mimo że częściej mówimy o historii, a rola kobiet jest pomijana, to właśnie herstorie wydają się być na tyle ciekawe i mało odkryte, że należy o nich głośno mówić. W ramach Dziedzictwa odbędą się spotkania eksperckie związane z historią Grodziska, Podkowy Leśnej i Brwinowa, działania wokół grodziskich detali, koncert i spotkanie z dr Martyną Steckiewicz, która wykonała przekład tekstu Salomona Neuhausa o Grodzisku Mazowieckim z 1936 roku.

Organizatorzy zaplanowali premierę publikacji Grodziskie herstorie poświęconej wybitnym grodziszczankom (w planach są już kolejne części).

W kościele św. Anny w Grodzisku Mazowieckim odbędzie się również koncert na bas i organy z sakralnymi dziełami.

Grodzisk i okolica jakim go (nie)znacie? Czas zagłębić się w historię swojego miasta i lokalnego ekosystemu.

6 X 2022 (czwartek)
Biblioteka Publiczna w Grodzisku Mazowieckim, ul. 3 Maja 57
17:00 O grodziskich letniakach – Spotkanie z Januszem Sobierajem, Historykiem Grodziska Mazowieckiego
18:00 O historii Brwinowa – Spotkanie z Andrzejem Mączkowskim (Towarzystwo przyjaciół Brwinowa)