Sygnał/Szum: Pruski / Teufelsberg – koncert

W sobotę 5 października o godzinie 20.00 Fundacja Nobiscum zaprasza na kolejny koncert z cyklu Sygnał/Szum. W siedzibie Płockiej Galerii Sztuki wystąpią Pruski oraz Teufelsberg.

Paweł Pruski – producent muzyczny, twórca muzyki elektronicznej. Występuje również pod pseudonimem Minoo. Prezentował swoje produkcje na Freeform Festival, Tauron Festival, WRO Festival i wielu innych miejscach. Koncertował m.in. w Chinach, Niemczech, Włoszech, Luksemburgu, Rosji, Czechach, Belgii. Uczestniczył również w projekcie CHOP mającym na celu promowanie polskiej muzyki eksperymentalnej w Chinach. Najnowszy album Pruskiego zatytułowany Black Birds to wyprawa na pogranicze ambientu i dronu. Jednocześnie jest to zwrot w stronę minimalizmu – wyeliminowana została melodyczność, rytmika – w centrum znalazło się brzmienie. Brudne, duszne, momentami hipnotyczno-pulsujące stanowi motor napędowy projektu. Black Birds rozpoczyna się delikatnym szybowaniem, by w kolejnych utworach wznosić się coraz wyżej w kierunku różnych odcieni pustki. W wydaniu koncertowym album promowany jest w formie liveactu. Jest przełożeniem powyższej koncepcji na formę opartą na samogeneratywności oraz improwizacji.

Teufelsberg – projekt muzyczny Olgi Anny Markowskiej i Wojciecha Wilka. Brzmienie duetu opiera się na połączeniu melodii wykonywanych na cytrze z dronowymi frazami tworzonymi na analogowym syntezatorze organizmicznym LYRA-8. Rozległe pejzaże dźwiękowe bazujące na nostalgicznych harmoniach, wspomnienia z miejsc których istnienia nikt nie jest pewien.

Cykl Sygnał/Szum w tegorocznej odsłonie to szereg koncertów i spotkań warsztatowych, które odbędą się od czerwca do grudnia 2019 roku.

Organizatorem wydarzeń jest Fundacja Nobiscum a partnerami projektu Płocka Galeria Sztuki i Kawiarnia Charlie.

Projekt realizujemy dzięki dofinansowaniu ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.