Achawa: warsztaty genealogiczne i spotkania z historią płockich Żydów dla seniorów we wrześniu

Dofinansowany przez Miasto Płock projekt Fundacji Nobiscum zatytułowany “Achawa. Cykl warsztatów i spotkań z historią i kulturą płockich Żydów” powraca we wrześniu!

Nasz projekt jest skierowany do osób starszych, seniorów z pierwszego podobszaru rewitalizacji. Projekt wychodzi naprzeciw wskazanemu w Płockim Programie Rewitalizacji problemowi braku miejsc do spędzania czasu wolnego oraz imprez integrujących lokalną społeczność.

Wydarzenia w ramach “Achawy” we wrześniu:

9 września, godz. 11.00
Achawa: warsztaty genealogiczne dla seniorów
Wstęp wolny, obowiązują zapisy: warsztaty@fundacjanobiscum.eu.
Miejsce: Klub Aktywnego Seniora Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej (ul. Synagogalna 4 lok. 3)

Fundacja Nobiscum zaprasza płockich seniorów na warsztaty genealogiczne, których celem będzie przekazanie podstawowej wiedzy na temat genealogii oraz praktycznego jej wykorzystania w odkrywaniu swoich korzeni. Poprowadzi je Magdalena Młodziejewska.

Magdalena Młodziejewska – magister pedagogiki społecznej, wieloletni pracownik Archiwum Państwowego w Płocku, edukatorka i specjalistka do spraw popularyzacji zasobu archiwalnego.

15 września, godz. 11.00
Achawa: Gdzie szukać informacji o płockich Żydach?
Wstęp wolny, obowiązują zapisy: warsztaty@fundacjanobiscum.eu.

Fundacja Nobiscum zaprasza płockich seniorów na spotkanie dotyczące źródeł do historii płockich Żydów w zasobie Archiwum Państwowego w Płocku. Poprowadzi je Gabriela Nowak-Dąbrowska.

23 września, godz. 11.00
Achawa: Żydzi płoccy 1237-1939
Wstęp wolny, obowiązują zapisy: warsztaty@fundacjanobiscum.eu.

Fundacja Nobiscum zaprasza płockich seniorów na spotkanie przybliżające historię płockich Żydów, od wydania aktu lokacyjnego miasta Płocka do wybuchu II wojny światowej. Poprowadzi je Gabriela Nowak-Dąbrowska. Na spotkanie obowiązują zapisy: warsztaty@fundacjanobiscum.eu.

Gabriela Nowak-Dąbrowska – historyczka, genealożka, badaczka historii płockich Żydów. Autorka m.in. publikacji “Żydzi płoccy. Album pamięci”, “Śladami płockich Żydów”, “Dzielnica żydowska w Płocku. Synagogalna – Niecała – Jerozolimska – Szeroka – Tylna”. Redaktorka oraz autorka tekstów i opracowań strony JewishPlock.eu. W 2021 roku nominowana w plebiscycie “Płocczanin Roku 2020” za działalność na rzecz pamięci o płockiej społeczności żydowskiej. Od 2023 roku członkini sieci Forum Dialogu i laureatka nagrody “Chroniąc Pamięć” przyznawanej za działania na rzecz ratowania i upamiętniania dziedzictwa żydowskiego w Polsce.

Partnerem naszych wszystkich wydarzeń we wrześniu jest Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Płocku.