“Dzielnica żydowska w Płocku” Gabrieli Nowak-Dąbrowskiej ponownie dostępna!

🇵🇱 Uprzejmie informujemy, że książka “Dzielnica żydowska w Płocku. Synagogalna – Niecała – Jerozolimska – Szeroka – Tylna” autorstwa Gabrieli Nowak-Dąbrowskiej jest ponownie dostępna!

Książkę w cenie 45 zł można zakupić w siedzibie Płockiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (Dom Darmstadt, Stary Rynek 8) oraz wysyłkowo – bezpośrednio w Fundacji Nobiscum (kontakt w sprawie wysyłkowej sprzedaży książki: info@fundacjanobiscum.eu)

“Dzielnica żydowska w Płocku. Synagogalna – Niecała – Jerozolimska – Szeroka – Tylna” Gabrieli Nowak-Dąbrowskiej to podróż przez Płock, którego już nie ma – dzielnicę zamieszkaną przez społeczność żydowską wraz z jej codziennym życiem, troskami i wybitnymi przedstawicielami. Na ponad 300 stronach publikacji opisom miejsc towarzyszą ciekawostki związane z ludźmi, w tym także zupełnie nowe odkrycia dokonane podczas pracy nad książką. Książka jest dwujęzyczna – polsko-angielska.

Książka opublikowana została w ramach odpłatnej działalności pożytku publicznego Fundacji Nobiscum.

Pierwsze wydanie publikacji ukazało się w 2021 roku dzięki dofinansowaniu Miasta Płock.

. . .

🇬🇧 We are happy to inform that the book “The Jewish District of Płock. Synagogalna – Niecała – Jerozolimska – Szeroka – Tylna” by Gabriela Nowak-Dąbrowska is available again!

The cost of the book is 45 PLN and it is available locally at the Płock Local Tourist Organization (8 Old Market Square) and by mail order – directly at the Nobiscum Foundation (contact for mail order of the book: info@fundacjanobiscum.eu)

“The Jewish District of Płock. Synagogalna – Niecała – Jerozolimska – Szeroka – Tylna” by Gabriela Nowak-Dąbrowska is a journey through Płock, which no longer exists – a district inhabited by the Jewish community with its everyday life, concerns and outstanding representatives. On over 300 pages of the publication, the descriptions of places are accompanied by interesting facts related to people, including completely new discoveries made during work on the book. The book is bilingual – Polish and English.

The book was published as part of the paid public benefit activity of the Nobiscum Foundation.

The first edition of the publication was published in 2021 thanks to the funding of the City of Płock.