Muzyka w przestrzeni. O płockiej architekturze lat minionych – wystawa już otwarta!

1 lipca obchodzimy Światowy Dzień Architektury – święto ustanowione przez Międzynarodową Unię Architektów, organizację pozarządową reprezentującą architektów z ponad 124 krajów na całym świecie, założoną w Lozannie w 1948 roku. Z tej okazji Fundacja Nobiscum przygotowała wystawę planszową zatytułowaną „Muzyka w przestrzeni. O płockiej architekturze lat minionych”, która prezentuje dawne rysunki architektoniczne budynków zlokalizowanych na terenie Płocka.

Rysunki architektoniczne pochodzą ze zbiorów Archiwum Państwowego w Płocku (zespół archiwalny Akta miasta Płocka oraz Płocki Rząd Gubernialny) i Archiwum Głównego Akt Dawnych w Warszawie (zespoły archiwalne: Zbiór Kartograficzny, Generalne Dyrektorium. Departament Prus Nowowschodnich, Generalne Dyrektorium Finansów, Wojny i Domen. Departament Solny, Kartografika z innych oddziałów AGAD oraz Komisja Rządowa Spraw Wewnętrznych). Wiele z przedstawionych na wystawie prac to unikatowe źródła, często będące jedynym dokumentem świadczącym o istnieniu i wyglądzie budynków na terenie miasta. Na wystawie będzie można obejrzeć szkice ukazujące budynki mieszkalne, obiekty architektoniczne służące kultowi religijnemu, obiekty użyteczności publicznej oraz małej architektury.

Niemiecki filozof Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling (1775–1854) mawiał, że „architektura jest muzyką w przestrzeni, niejako muzyką zastygłą”. Zapraszamy do wsłuchania się w melodię architektonicznej przestrzeni miasta Płocka!

Wystawa będzie dostępna przed Płocką Galerią Sztuki od 1 do 31 lipca. Wstęp jest bezpłatny.

Projekt realizuje Fundacja Nobiscum dzięki dofinansowaniu ze środków Miasta Płocka.