“Płock w zasięgu reki” po raz siódmy: historia ulicy Grodzkiej

🇵🇱 Siódmy odcinek cyklu “Płock w zasięgu ręki”, który Fundacja Nobiscum przygotowuje dzięki dofinansowaniu Fundacji “Fundusz Grantowy dla Płocka”, poświęciliśmy jednej z najpopularniejszych ulic Starego Miasta – Grodzkiej. Gabriela Nowak-Dąbrowska opowiada o historii kamienic, ale i ludzi – to tu mieszkali lub prowadzili swoje przedsiębiorstwa i inicjatywy m.in. lekarz i pisarz Mieczysław Themerson oraz jego syn, znany na całym świecie awangardowy artysta Stefan, pierwsza prawniczka w Płocku Roza Holcman, księgarze – Izydor Wasserman i rodzina Kempnerów czy pisarz i aktywista Mieczysław Goldberg.

Film dostępny jest w języku polskim, z polskimi i angielskimi podpisami na naszych kanałach na Facebooku, Youtube i Vimeo.

🇬🇧 The seventh episode of the series “Płock within your reach”, which the Nobiscum Foundation is preparing thanks to the funding received from the Grant Fund for Płock, is devoted to one of the most popular streets in the Old Town – Grodzka. Gabriela Nowak-Dąbrowska talks about the history of its tenement houses, but also people – this is where many of them lived or ran their businesses and initiatives, including Mieczysław Themerson, a doctor and writer, and his son, Stefan, the world-renowned avant-garde artist, Roza Holcman, the first woman lawyer in Płock, booksellers – Izydor Wasserman and the Kempner family, and Mieczysław Goldberg, a writer and activist.

The film is available in Polish, with Polish and English subtitles on our Facebook, Youtube and Vimeo channels.